Česká společnost protetické stomatologie
Prof. MUDr. Antonín Šimůnek, CSc.
Stomatologická klinika LFUK a FN v Hradci Králové
Kompletní rekonstrukce chrupu implantáty
Autoři předkládají vlastní koncept rekonstrukce destruovaného chrupu pomocí dentálních implantátů. Léčebný protokol se skládá z pěti etap. Využívá provizorních implantátů a okamžitého zatížení „definitivních“ implantátů.
Na začátku jsou všechny zbylé zuby extrahovány, postupně jsou v každé čelisti vyrobeny dva provizorní můstky, nejprve na provizorních a pak na „definitivních“ implantátech. V závěru jsou v obou čelistech zhotoveny dvanáctičlenné definitivní fixní můstky. V horní čelisti autoři volí koncept All-on-6 nebo můstek typu full arch bez kantilevrů na osmi implantátech s oboustranným sinus liftem. V dolní čelisti preferují tzv. Branemarkův můstek.
Hlavní výhoda tohoto léčebného protokolu spočívá v tom, že během léčby trvající patnáct měsíců má pacient stále fixní provizoria.

Stomatologická klinika LFUK a FN v Hradci Králové
Současný názor na celkové kontraindikace v dentální implantologii
S novými vědeckými poznatky a narůstajícími zkušenostmi se spektrum celkových kontraindikací v dentální implantologii zužuje a téměř všechny kontraindikace jsou dnes považovány za relativní. Na druhou stranu se objevují situace nové, které se dříve neřešily, a které mohou být i limitující. Typickým příkladem je hrozba vzniku bisfosfonátové osteonekrózy v souvislosti s implantací. Ukazuje se, že užívání bisfosfonátů nelze podceňovat, v některých případech to může být i kontraindikace absolutní. Autoři se ve svém sdělení podrobněji zamýšlejí nad některými všeobecně uznávanými kontraindikacemi a snaží se porovnat oficiální názor se svou každodenní praxí. Takovým způsobem hodnotí vliv kouření, věkovou hranici pro implantaci nebo ozařování v orofaciální oblasti. Z celkových chorob si všímají diabetu. Obecně lze říci, že konečné rozhodnutí o způsobu léčby je na uvážení a mnohdy i odvaze každého lékaře, který by měl zodpovědně posoudit míru rizika vzhledem k přínosu zvoleného postupu.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole, Praha
Současné možnosti středoušní a nitroušní implantologie při léčbě sluchových poruch
Cílem sdělení je shrnutí současných možností implantabilních středoušních i nitroušních sluchových systémů používaných v otologické operativě k rehabilitaci sluchu pro nemocné s různými typy sluchových ztrát. Pozornost bude věnována indikačním kritériím, operačním technikám i úskalím v hojení a dlouhodobé stabilitě funkčnosti otologických sluchových implantátů.
Odměnou pro pozorného posluchače bude dokonalá vizuální představa těchto zařízení a pochopení možných sluchových zisků s těmito dobře fungujícími systémy.

Asklepion, Praha, 1. LF UK, Praha
Rozsáhlé protetické rekonstrukce
Rozsáhlé protetické rekonstrukce bývají náročnými jak pro ošetřujícího, tak pro pacienta. Ještě před jejich zahájením by měl mít lékař i pacient co nejpřesnější představu o jejich průběhu, nákladech a výsledku.
Ve svém sdělení se na několika kazuistikách autor pokusí zdůraznit nejdůležitější momenty při realizaci protetického ošetření v rámci celých zubních oblouků nebo jejich velkých částí.
Prezentovány budou základní úvahy při plánování ošetření, při výběru vhodných materiálů, při záznamu skusových poměrů a při výrobě provizorií.

FA Mikrodent, Praha, Frézovací centrum, Turnov
CAD/CAM - digitální spolupráce ve stomatologii
Výroba zubních náhrad pomocí moderních technologií v 21. století - výhody nových postupů pro pacienty. Sběr dat v klinické praxi, komunikace mezi ordinací, laboratoří a výrobním centrem, typy a funkce laboratorních aplikací.

Stomatologická klinika 3. LF UK a FN KV, Praha
Co může udělat ortodontista pro protetika?
Situací, kdy lze uvažovat o začlenění ortodontické intervence do plánu protetické sanace chrupu je celá řada. Pro ortodontickou léčbu není limitujícím faktorem věk pacienta, ale stav chrupu, úroveň péče o hygienu dutiny ústí a postoj pacienta k nesnázím, které s sebou ortodontická léčba přináší. V mnoha ortodontických praxích dnes větší část klientely tvoří dospělí pacienti a řada z nich se tam ocitla právě proto, že na ortodontické pomoci je závislé kvalitní protetické ošetření jejich chrupu. Potřeba mezioborové spolupráce při ošetření chrupu roste s věkem a např. podle Grabera je u dospělých potřebná téměř v 70% případů. Ve sdělení jsou demonstrovány a diskutovány různé možnosti ortodonticko - protetické spolupráce. Pozornost je postupně věnována strategii sestavení efektivního léčebného plánu u protetických pacientů vyžadujících ortodontickou léčbu a dále rovněž u ortodontických pacientů, u nichž nemůže být ortodontická intervence zcela úspěšná bez spolupráce s protetikem. K výhodám spolupráce ortodontisty a protetika patří umožnění úpravy tvaru a velikosti zubů, řešení mezer po ztrátách zubů, úprava postavení zbytkového chrupu, resp. protetických pilířů, což usnadňuje zhotovení protetické práce, dále snížení invazivity ošetření ve smyslu ztrát tvrdých zubních tkání a devitalizací zubů či případných extrakcí dystopických zubů. Ortodontická korekce postavení zubů vede rovněž k úpravě rozložení žvýkacího tlaku, zlepšení stavu parodontu a zlepšení hygienických poměrů v dutině ústní. Jednotlivé situace jsou demonstrovány na kasuistikách.